donderdag 16 januari 2014

Kindertekeningen

Aan De Schone Zakdoek werkten maar een handvol vrouwen mee. Bij het bekijken van alle nummers die tussen 1941 en 1944 zijn verschenen valt daarbij naast de alomtegenwoordige drijvende kracht Gertrude Pape de naam van Gerdi Wagenaar het meeste op. Zij is in veel nummers aanwezig met lieve en kinderlijk aandoende tekeningen van meisjes, sprookjesfiguren en mode.
Dat 'kinderlijke' is niet toevallig, want Gerdi was toen ze bij De Schone Zakdoek begon 13 jaar oud. En dochter van de enigmatische, maar voor het Nederlands surrealisme uiterst belangrijke kunstenaar Willem (Willy) Wagenaar, die van 1928 tot 1939 in Utrecht actief was. Als schilder en onder meer als uitbater van boekhandel Nord, Kunstzaal Wagenaar en de U.V.A. (Utrechtse Vrije Academie voor Beeldende Kunsten). Met name in Nord ontmoetten de jonge alternatievelingen van Utrecht elkaar en maakten kennis met literatuur en beelden van gelijkgestemden over de grens. Hier komen we op terug.

Later, na-oorlogs werk van Gerdi Wagenaar is ons (tot nu toe) onbekend, evenals wat er van haar überhaupt is terechtgekomen. Hieronder detail van een door haar geborduurde tekening in De Schone Zakdoek #31/32. Hoe goed komt het nu van pas dat de oplage maar 1 is...

Borduurtekening Gerdi Wagenaar 1944

Geen opmerkingen:

Een reactie posten